Sivut

torstai 12. syyskuuta 2019

Piha juttuja, treffit ja treeniä

Piettiin Sergion kanssa date night. Tosin se ei ihan menny suunitelmien mukaan ku Sergio pääs niin myöhään töistä että se ravintola mihin ensi suunniteltii mennä, oli kiinni. Seuraavaks oliki sit haaste löytää ravintola jossa olis keittiö vielä auki. Meijät käännytettiin kahest paikkaa ovelta. Ja joo, mä tiedän, kun on koko illan laittanu ruokaa ja vilkuilee jo kelloa että pääsis tekemään loppuhommia ja joskus jopa kotiinki, ni just enne keittiön sulkeutumista tulleet ruokatilaukset tahtoo käyä hermojen päälle. Se kuitenki siirtää taas loppuhommien alotusta vähintään 15 minuutilla ja siinähä sitä viivästyy kotiinlähtökin. Mut toisaalta, asenne, tästähän mulle maksetaa auttaa ainakin itseä vaik harvoin tuntuu et sen muutaman euron vois jättää saamatta ja lähtee vaan kotii heti ku keittiö on kiinni. Mentii sit kuitenki yhteen tuttuun tapas paikkaan ja siellä sit tarjoilija sano et joo, 10 min aikaa tilata ruoat. Oltiin molemmat jo niin nälkäkiukkusia et ei menny kauaa ku oli ruoat valittu. :D 
Teki hyvää käyä yhessä syömässä, käytiin viel juomas muutamat ruoan jälkeen.

Alotettiin myös vähän pihan siistimistä, saatiin osa roskista pois ja myöhemmin mä saksin oksasaksilla murattia vähä pienemmälle alueelle. Se on kyl rasittava kasvi vaikka ihan kivalle näyttääkin, leviää ja kasvaa vaan tosi nopeesti ja alkaa äkkiä näyttää tosi epäsiistille. Se oli myös kasvanu tohon muuriin kiinni ja sai ihan kaikilla voimilla kiskoa betoniin yhdistyneitä juuria. Muratti on siis toi mitä kasvaa tossa "katoksessa". Toi kasvi on myös osaltaa muurahaisten vallassa ja on toisesta reunasta jonku mähmän peitossa ja menny lehdet kurttuu. En tiiä pitäskö ne oksat leikata vai ostaa jotai myrkkyä? Muuten toi katos alkaaki olla jo ton kasvin peitossa. Sillon ku muutettiin ni edellinen asukas oli jostain syystä laittanu poikki koko kasvin ja sitä oli vaan vähän toisessa reunassa, eli toisaalta hyvä että se leviää nopeesti kun nyt se näyttää jo ihan kivalle. 1 vuos ja 4 kuukautta meni aikaa. 
Toinen meijän pihan valtaaja on Trumpettiliaani. Se kasvaa murattiaki nopeemmin ja kasvattaa pitkiä "liaaneja" pitkin poikin, Oon vetäny koko kasvin monta kertaa poikki mut aina se vaan puskee uutta.  Se valtaa paljon elintilaa ja kasvaa risukoks. Nytkin se sojottaa miten sattuu, mut en raattinu leikata sitä koska se kukkiinyt aika kauniisti. Mut heti kun kukinta loppuu ni mä oon oksasaksien kanssa paikalla! Eipähän sojota  enää. Kun tuo kasvi ei oo juuri minkää näköne ilman noita kukkia. 
Oon yrittäny löytää nimiä näille kaikille kasveille täällä, osa ulkona olevista koristekasveista on meille suomessakin tuttuja huonekasveja, esimerkiksi jukkapalmu, kiinan ruusu tai limoviikuna. Luonnon kasvit onki sit asia erikseen. Niiden nimiä oon selvitelly aika hatarin tuloksin. Oon kuvaillu kasvia espanjaks googlee, mikä ei yleensä tuota tulosta (paitsi puut on helppoja) varsinkaan jos kasvilla ei ole kukkia. Kävin mä myös kirjastossa viime keväänä, sieltä sai ihan hyvin apua muutamii koristekasveihin joita en ollu ennen nähny mut fuengirolan kirjasto on vähän suppea ja... Ehkä olis aika jo uusia kirjakantaa uudemmaks. Mut tää on espanja, tuntuu että joka asiassa tullaan vähän jälessä. Esimerkiks täällä ei olla vieläkään luovuttu lankapuhelimesta, vaikka vähenemään päin onki. Nuorilla tuskin on enää kellään mutta vanhemmalla väestöllä kylläkin. Tästä tekis mieli jatkaa byrokratiaan ja muihin monimutkasiin outoihin juttuihin mut ehkä tällä kertaa keskitytään vaan näihin kasveihin ja meijän pihaan. Anyway, kysymällä joltain on selvinny myös aika monta kasvia ja suomenkieliset nimet saa selville wikipedian kautta, espanjakielisen/tieteellisen nimen kautta artikkeliin ja kielen vaihto suomeks.
Tässä myös yks kasvi jonka meinasin laittaa matalaks viime kesänä kun kasvin ruskeat reunat näytti niin rumille. Onneks en laittanu kun se alkokin tekemään oudon näkösiä "nuppuja". Helokolibrikukka on Etelä-afrikasta kotoisin oleva kasvi joka voi kasvaa Wikipedian mukaan parimetriseksi. Ton kasvin molemmilla puolilla ois tilaa laitta jotain kivaa kasvia kasvamaan, en vaan tiiä mitä. Pitäs päästä käymään jossain isossa puutarhaliikkeessä. Btw,  Neo ja Hugo on tehny tarpeitaan noihin kukka "altaisiin" joten ne pitäs siivota tai ainaki laittaa hitosee lisää multaa. Multakaupoille kai ensi. Skootterilla...
 Ei päästy vielä ikeaan ja meijän pitäs heittää vanhat tuolit tuolta pihalta roskiin, koska istuinosa on ratkennu ni ne on jokseenki hyödyttömiä. Ja rumiaki kaikenlisäks. Pitää ehkä kattoa jostain käytettynä terassituoleja. Hiljaa hyvä tulee :) En oo mikää mestari pihan laittaja mut tässähän sitä oppii. Oman pihan ja kasvien lisäks Espanjan luonto ja eläimet kiinnostaa muutenkin, Asutaan onneks täällä suhteellisen syrjässä niin on hyvä maastot ja "metsää" ympärillä. Karua mut omalla tavallaan kaunista vuoristomaisemaa.

Alotin muuten myös treenaamisen taas, Alku lähti sujuvammin ku odotin. Painojen kanssa joutuu vielä ottaa rauhallisesti mut tiistain treeni oli ku mulle tehty. Tykkään pitkäkestosesta treenistä jossa syke ja tahti ei mee oksennus-kuolema-puolelle mut tuntuu koko ajan rankalle. Treeni alko mailin juoksulla ja treenin keskiosassa piti juosta 800m. Juoksujen välillä ku oli soutanu 80 kaloria soutulaitteella ja tehny joka kolmas minuutti 10 burbeeta ni oli aika hölmö olo kun pää menis ja tekis mut jalat ei jaksanu enää tulla perässä. Mun juoksu oli varmaa näkemisen arvone ku en meinannu kestää pystyssä ja eteenpäin oli päästävä. 800m juoksun jälkeen piti polkea 80 kaloria assault bikella, ja sama homma, joka 3. minuutti 10 burpeeta. Loppuun vielä toinen mailin juoksu. Time cap oli 39 min. Ja mä pääsin 62 caloriin assault bikellä. Parempi tulos mitä odotin ja jäi positiivinen olo että pääsisin vielä halutessani parempaanki tulokseen. Ihanaa päästä taas tähänki rutiinii!

P.s. Mun näön tarkastus reissu optikolla poiki mulle silmälasit, Nyt loppu sit siristely!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti