Sivut

maanantai 30. syyskuuta 2019

Ilmastonmuutos, ahdistaa muuten jokasta!

Tai jos ei ihan jokasta nin ainakin kaks kolmesta tuntee ahdistusta johonkin suuntaan. Jos ei itse ilmastonmuutos ahdista, niin ne kaikki aktivistit.   Oon niitä ärsyttäviä tyyppejä jotka jaksaa vähän turhanki usein perustella ja väitellä twitterissä ja facebook ryhmissä. Tässä yks tältä päivältä koskien ilmastonmuutosta. Mun vastaus ton oikeen puolimmaisen viestin jälkeen oli niin pitkä et helpompi avata omia ajatuksia tääl blogissa. Ja muutenkin  ilmastonmuutoksen suhteen.  


Suomi ei tuu pelastaa koko maapalloa, ei tietenkään. Ei se vaan oo mahollista et pieni maa yhtäkkiä muuttas koko maailman tapaa elää. Varsinki kun ihmisten välillä vallitsee kulttuurilliset erot ja jo erilainen ilmasto korkeusasteesta riippuen luo haasteita. Suomalaiset ei osaa neuvoa mikä on parasta lähellä päiväntasaajaa. Eikä ne tiedä siellä mikä meille on parasta. Mitä suomi voi tehdä? Suomi voi näyttää erimerkkiä, keksiä uusia innovatiivisiä ratkasuja ja vähentää maakohtasia päästöjä. Suomalaiset voi omaksua vähempi päästöisemmän tavan elää. Muutokset on hitaita ja ihmiset oppii uusiin asioihin vaan toistojen ja ajan kanssa. 
   Mut hei ihanko totta ettei Kiinan hiilivoimaloita pystytä sulkemaan tosta noin vaan ja vaihtaa vaikka aurinkoenergiaan? Mitä suurempi maa, sitä  hitaampia muutokset on. Ai mitenniin muka? miksei niitä asioita vaan säädetä ja päätetä ja asiat menee niiku halutaa? Noh.. arkisena esimerkkinä, koitappa valita matkakohteessa ruokapaikkaa ison kaveriporukan kanssa. Ei tuu olemaan helppoa, itseasiassa syömään lähtö on jo venähtänyt kun osalla kesti vaatevalinnat, meikit ja suihkut. Tai sitten jollai jäi puhelin tai rahapussi. kengätkin oli hävyksissä.  8 hengen porukassa 2 haluaa pizzaa, 2 sanoo ihan sama, 2  haluaa intialaiseen ja 2 on itseasiassa vielä hotellihuoneessa etsimässä sitä rahapussia. Ihan samat on niin kiukkusia että tiuskii muille, pizzan syöjistä toinen on ehdoton oman ravintolavalinnan suhteen ja muut ei jaksa enää odottaa rahapussin etsijöitä. Etsijät palaavat ja päädytään pizzaan. matkalla kuitenkin yks ehdottaa että jos sittenkin mentäs sinne missä oltiin eilenkin. Pysähdytään siis keskelle katua pohtimaan että vaihtusko sittenkin pizza siihen eiliseen kreikkalaiseen. Suurinosa kallistuu kreikkalaiseen ja pizzerian valinnutta kismittää. Valitusta nälkäkiukkusena, mutta vaihdetaan suuntaan ja kävellään takaisin sinne misttä tultiin ja jatketaan matkaa toiseen suuntaan. aikaa on menny ehkä tuplat verrattuna siihen mitä suunniteltiin. 
Puolison kanssa kahestaa homma on huomattavasti sujuvampaa. Hyvällä tuurilla vaan toisella on nälkäkiukku.  Kompromissit on helpompia ja liikkuminen kahdestaa helpompaa. Ja nyt jos ei joku tajunnu ni Suomi on toi pariskunta ja Kiina/ joku muu iso maa on toi kaveriporukka. Maailma muuttuu ja asiat tapahtuu, mut hitaasti, mitä laajempaa joukkoa ihmisia asia koskettaa ja mitä isompaa pyörää täytyy pyörittää. Me voidaan kehittää jotain, joka voi tulevaisuudessa palvelella esimerkiks koko Kiinaa ja vähentämään päästöjä merkittävästi. Miksei? Siinä ois markkinarako.  Keep going jos on yhtään ideaa, ilmastonmuutos on kuuminta hottia just nyt ja ihmiset on tosissaan valmiita kokeilemaan uusia asioita olojen parantamiseen. 

Mut mitä omaan kulutukseen ja päästöihin tulee. Mulla on auto suomessa, Volvo s60 D5. Mulla on  täällä myös derbi boulevard 125cc skootteri. Lennän vuodessa 4-6 kertaa. Syön edelleen lihaa, käytän maitotuotteita.  Kuulostaako pahalta? Niin munkin mielestä.  
Mut sen sijaan voidaan ihan hyvin keskittyä myös positiiviseen:
- Syön vähemmän lihaa kuin ennen.
- Vältän uusien vaatteiden ostoa ja ostan mielelläni käytettyä/kierrätettyä. Käytän myös vaatteet ja tavarat loppuun.  Osa syy tähän on mun pihiys. En koe vaatteita ja muotia niin tärkeeks että tarvisin usein uusia. En muutenkaan osta paljon ylimääräsiä tavaroita vaan ostamisen ilosta. 
- Vältän turhia kemikaaleja. Esimeksiks huuhteluainetta pyykinpesussa, meikkejä hillitysti, ei turhia ihonhoitotuotteita. Vanulappujen ja kosteuspyyhkeiden sijaan oon suunnitellut et virkkaan kestolappuja, jotka käytän koneessa. Ja mikäli ostan jonkun tuotteen, käytän sen loppuun. 
- Asun keskimäärästä ahtaammin. Asutaan Sergion kanssa yksiössä. 
- Talvella säästetään lämmityskuluissa ja jos on kylmä, lisää vaatetta päälle. Kesälle nukutaan pelkällä pussilakanalla ja talveks on täkki. Vaihtoehtona ois tietty nukkua koko vuos samalla peitolla ja vetää kämppä viileeks/lämpimäks ilmastoinnilla. Mut säästetään rahaa kun ei käyteyä ilmastointia. Ilmastoteko ihan vaan siks että tässäkin ollaan pihejä.  

Siinä muutamia pieniä asioita mainitakseni. Ihminen tekee ilmastoteon pienillä valinnoilla. Esimerkiks jo siinä että valitsee kaupassa läheltä pyydettyä kalaa, vaikkapa muikkuja, sen sijaan että ostas naudanjauhelihaa. Perehdy mitä lähellä tuotetaan ja kannata paikallista. Suomi on täynnä  leipomoita ja sen sijaan että ostat sitä samaa kaukaa tuotua paahtoleipää ni ostappa ens kerralla lähellä valmistettu ruisleipä.  Jos asut yksin ja leipä tuntuu liian isolta, laita neljään osaan ja pakkaseen. Illala muistat vaan ottaa sulamaan palasen aamuks. Ai leipää on jo kuitenkin toimitettu kauppaan että ihan sama mitä ostaa? No niin on ja yhtäpaljon toimitetaan myös ens viikolla ellei kulutus laske

Kyl mä tiedän et kuulostaa vieraalle ryhtyä vegaaniks. Eikä jokapaikkaan todellakaan kulje julkista liikennettä. Oon kotosin sieltä mihin pääsee kyllä bussilla mut voi olla ettet pääse koko viikonloppuna pois jos on koulujen loma-ajat. Mut  on onneks satoja asioita jokasen arjessa, jossa voidaan tehä pien hyvä teko. Jos koet ilmasto ahdistusta ja tuntuu ettet tee tarpeeks ni ihan yhtä ahdistuneita on ne jotka ei edes aijo tehdä mitään. Tieto lisää tuskaa ja muutos pelottaa. Jos haluat ostaa sen Turbo moottoripyörän ja laittaa kylkeen I LOVE CO2 tarran ni anna mennä. Teet itestäs vähän naurettavan. (Varsinkin jos seuraavassa lauseessa oletetaan mun olevan jonku raiskaaja moniosaajan puolella?En oo ihan varma miten raiskaaminen liittyy ilmastoon?) Mäkin kapinoin ala-asteella läksyjä vastaan ku ne oli miusta ihan typeriä. Nyt jälkikäteen mietittynä ois vaan pitäny lopettaa se kapinointi ja ottaa vastuu siitä mitä tekee. Mut laura 10-vuotta piti päänsä siinä, mikä on kaikista kivaa.  Tähän voisin kertoo kirjasuosituksen. Tom Phillips: Ihmiset - näin munasimme kaiken. Kirjassa on laaja kattaus ihmiskunnan pieleen menneitä ideoita. Ollaan mm. tuhottu tätä maapalloa tai jopa ihmiskuntaa  ajattelemattomasti, kun ollaan tarvittu nopeita ratkasuja. Kirjassa todetaan mm. että ihmiset on surkeita tekemään kustannushyötyanalyysiä, kun hyödyn houkutus on liian suuri. Ja todellakin ollaan heikkoja houkutuksille, tehdään liian usein typeriä valintoja vaikka joskus vaikutus on pelkästään psykologinen. Ote kirjasta: 

"Ahneus ja itsekkyys liittyvät toiseenkin yleiseen virheeseen: pilaamme kollektiivisesti kaikkien muiden mahdollisuudet, koska ajamme kukin omaa etuamme. Yhteiskuntatieteissä tällaisten munausten ryhmästä käytetään nimitystä sosiaalinen ansa ja yhteismaan ongelma. Kyse on siitä että joukko ihmisiä tekee jotain, mikä yksin tehtynä ja lyhyellä aikavälillä on täysin harmiton mutta mikä suurella joukolla tehtynä ja pitkällä aikavälillä johtaa ikävyyksiin Usein tällöin tulotaan yhteistä luonnonvaraa ylikäytöllä. Esimerrki: Vesistön liikakalastus eli tilanne jossa kalakanta ei enää elvy pyynnin vaikutuksesta. Taloistieteessä on samansukuinen käsite nimeltään negative externality eli ulkoiset kustannukset. Kyseessä on kauppa josta kumpikin osapuoli hyötyy, mutta josta aiheutuvat kustannukset maksetaan muualla, jollakulla joka ei ole kaupan osapuoli. Ympäristön saastuttaminen on tässä klassinen esimerkki: jos ostat tuotteen joltain tehtaalta, sinä hyödyt ja valmistaja hyötyy mutta ne jotka asuvat tehtaan saastuttaman joen varressa, kärsivät."

Ilmasto muuttuu ja lämpenee, se on fakta, mut onks sitä ihan pakko vauhdittaa? Koko asiassa ei tarvi keskittyä siihen kaikkee negatiiviseen mitä ollaa tuhottu tai tuhoamassa, vaan mitä hyvää me voidaan tehä sen etee. sulkematta silmiä faktoilta. Kukaan ei tee isoja asioita yksin, ei edes Greta Thunberg. Jokanen ituhippi, vegaani ja aktivisti tekee huonoja ilmastoratkasuja päivittäin. Jokanen laihuttaja lipsuu jotkus ruokavaliosta, jokanen lintsaa joskus. Jokanen  ajaa joskus omaa etuaan ihan turhaan, ihan vaan siks koska ei ota asioita selvää tai mieti pidemmälle.  En itekkään oo mikää malliesimerkki, en todellakaan. Voin myöntää rehellisesti että mulla on helvetisti parannettavaa. Mut mä edes yritän. Asioista ei tarvi luopuaa tänään ja muuttaa koko elämäntapaa. Keskitytään pienten asioiden parantamiseen. Oli nyt kyse omasta arjesta, työpaikan arjesta, teollisuudesta tai vaikka maanviljelystä. Tarvitaan lisää kokeita ja tuloksia. Parhaat tulokset harvoin tulee ensimmäisellä kokeilulla.  

Jos kuulostaa valeuutiselta ja  Greta Thunberg ahdistaa niin ota asioita selvää. Vaikeiden kysymysten äärellä ihmiset menee helposti lankaan vahvistuharhoihin. Tiede ja tutkimukset laajenee ja kehittyy. Tässä maailmassa on muutakin kuin kuu ja aurinko ja taivaan isä säätämässä säitä. Vaikka se tuntuiskin parhaalta ja turvalliselta vaihtoehota. Voit ihan rauhassa uskoa et joku säätää säitä ja silti vähentää lihan ja maitotuotteiden käyttöä. Ainiin, jo tupakoinnin lopettaminen on oiva tapa hillitä ilmastonmuutosta, siitä kiittää ilmaston lisäks sun oma kroppa. 

Ja mitä lasten saamiseen ja yhteiskunnan jatkumiseen tulee, en ajatellut tulevaisuudessa jäädä lapsettomaks koska lapsi on ilmaston kannalta yks saastuttavimpia asioita. Mun jälkeläiset on syy miks haluun et tää maailma voi tulevaisuudessa paremmin. Pojasta polvi paranee ja jos meidän sukupolvi on opetellut jätteiden lajittelua niin seuraavalle se on normi. Sama  jatkumo uusista normeista päätee toivottavasti myös kasvisruoan tai kulutuksen kanssa. Mä tuun elämään oletettavasti vielä n. 60 vuotta. Mitäs hittoa mä tätä maailmaa pelastan ja kenelle kun teen kuitenki lopulta sen parhaan ilmastoteon ja saan päästöt nolliin. Kyllä kuolema on ilmastolle  kaikista kannattavin teko! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti